Tim Brackman

Viool

Tim Brackman (1993) begon met vioolspelen op zijn vijfde. Hij behaalde zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vera Beths. Daarna studeerde hij bij Pavel Vernikov en Svetlana Makarova (postgraduate course) aan de Accademia Musicale Santa Cecilia in Bergamo, Italië. Vanaf 2019 is hij met zijn strijkkwartet (Animato Kwartet) verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA).

In 2018 won Tim de derde prijs bij het Nederlands Vioolconcours Oskar Back, alsmede de NTR-Prijs Beste Uitvoering Opdrachtcompositie (‘Aeriko’ van Calliope Tsoupaki).

Tim is violist van het Brackman Trio, een pianotrio opgericht in 2009. Van 2014 tot en met  2017 organiseerde het Brackman Trio een kamermuziekfestival in Amsterdam. Tim is sinds 2019 artistiek leider van de stichting Podium Eibergen. Tim is tevens 2e violist van het Animato Kwartet. Dat kwartet won een Prijs voor ‘Artistieke Excellentie’ in Sala São Paulo (2014) en ontving van het Kersjes Fonds een Strijkkwartet Stipendium (2017). Daarnaast is hij een veelgevraagd kamermusicus in verschillende ensembles en tijdens festivals. Tim soleerde met diverse orkesten. In 2018 speelde hij met het Residentie Orkest o.l.v. Otto Tausk het vioolconcert van Schumann.

In 2014/15 studeerde Tim een jaar in Denemarken aan het Koninklijk Conservatorium in Kopenhagen bij Estzer Haffner.

Tim bespeelt een G.B. Gabrielli viool (Florence, 1764) die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Tim speelt met een strijkstok van de bouwer James Tubbs (Engeland 1895-1900). De aanschaf hiervan is mede mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument.