Paul Cassidy

Het Brodsky Quartet is al decennia een prominente speler in de wereld van het strijkkwartet. Sinds het succesvolle optreden tijdens het Prinsengracht 2017 heeft menige muziekliefhebber in Nederland dit beroemde strijkkwartet in het hart gesloten. Over wat het geheim achter dit succes is, vertelt altviolist Paul Cassidy: “We hebben ons nooit beperkt tot één ding. We zijn thuis in de klassieke muziek, maar werken ook graag samen met muzikanten uit de wereld van pop en jazz.”

Die muzikale diversiteit van het kwartet vindt zijn oorsprong in het milieu waarin verschillende leden van het Brodsky Quartet opgroeiden. Paul Cassidy werd geboren in het Noord-Ierse provinciestadje Derry als jongste van zestien kinderen. “Er was veel muziek in huis, maar dan wel van een bepaald soort”, vertelt hij met een knipoog. “Bij ons klonken vooral The Beatles en Ierse volksmuziek.”

Klassieke muziek speelde in huize Cassidy een marginale rol, al kwamen op de radio wel eens klassieke tophits voorbij, zoals Dvoráks Humoreske of Salut d’amour van Elgar. “Op mijn achtste ging ik op vioolles”, vervolgt de altviolist, “maar op dat moment had ik geen flauw benul waar ik mee bezig was.” Dat veranderde toen vader Cassidy de jonge Paul naar een plaatselijk symfonieorkest stuurde. “Mijn vader adviseerde me om naar dat orkest te gaan. De repetities waren altijd op vrijdagavond, maar je kunt je voorstellen dat ik op die leeftijd liever andere dingen deed aan het begin van het weekend.”

Het orkest sprak Paul niettemin zeer aan en vanaf dan dompelde hij zich helemaal onder in de klassieke muziek. “Ik luisterde de hele dag naar de radio.” Op zijn zestiende verruilde Paul het door geweld geteisterde Noord-Ierland voor Londen. “Daar vond ik een baantje en wijdde ik me helemaal aan de studie; niet alleen viool, maar ook piano. Uiteindelijk kreeg ik een beurs om aan het Royal College of Music te kunnen studeren.” Daarna ging het snel. Ook ontving Paul beurzen om in Amerika bij Donald Maclnnes studeren en in Duitsland bij Bruno Giuranna. In dezelfde periode kwam hij ook bij het Brodsky Quartet terecht.

Het kwartet had op dat moment al een lange geschiedenis. Broer en zus Michael en Jacqueline Thomas en hun vrienden Ian Belton en Alexander Robertson vormden de eerste lichting en speelden al sinds hun vroege tienerjaren samen strijkkwartet. In 1972 presenteerde het viertal zich officieel als het Brodsky Quartet. In 1982 verliet voormalig altviolist Alexander Robertson het Brodsky Quartet en moest het ensemble naarstig op zoek naar een vervanger. Paul Cassidy: “Iemand noemde mijn naam en zo ben ik erbij gekomen.”