Jelmer de Moed

Klarinet

Jelmer de Moed (1995) is een gepassioneerde klarinettist die zijn liefde voor samenspel in
kamermuziek en ensembles combineert met innoverende muzikale projecten bij Studio de Moed.
Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik Hanns Eisler
waar hij in 2021 zijn Master met hoogste onderscheiding afrondde. Hij geeft concerten als solist en speelt regelmatig kamermuziek met Rik Kuppen, Bram van Sambeek, Elisabeth Hetherington en het Animato Kwartet.

Afgelopen seizoen werd Jelmer genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs, was finalist van Dutch Classical Talent Award, en nam samen met pianist Rik Kuppen voor AVROTROS Klassiek zijn debuut-CD op die in september 2022 verscheen.
Komend seizoen gaat het eerste project van Studio de Moed, Schaduwspel, in première tijdens het Gaudeamus Festival. Hiervoor heeft hij compositieopdrachten gegeven aan Amarante Nat en
Nuno Lobo en werkt samen met sopraan Elisabeth Hetherington, sonoloog Dario Giustarini,
cinematograaf Boris Peters en regisseur Peter Leung. Hij speelt Alchymia van Thomas Adès met
het Doric String Quartet tijdens de Strijkkwartet Biënnale en debuteert in het Concertgebouw in de serie Jonge Nederlanders met een nieuwe compositie van Mathilde Wantenaar. Ook
programmeert hij het kamermuziekfestival ‘Geestverwanten’ voor ClassicalNOW in Den Haag.

Jelmer begon met klarinetlessen op 8 jarige leeftijd en behaalde in 2017 zijn Bachelor diploma
Cum Laude aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij bij Arno Piters en Hans Colbers
studeerde. Hij won aan het begin van zijn studie een tweede prijs in de Nationale finale van het
Prinses Christina Concours en kreeg de mogelijkheid om met verschillende orkesten te soleren en op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade concerntournees naar Mexico, Zwitserland, Italië, Kroatië en Slovenië te maken. In 2016 ontving hij de Classic Young Masters Award en werd hij aangenomen als eerste klarinettist in het Nationaal Jeugdorkest waarmee hij twee seizoenen door Nederland en Europa op tournee ging.
In 2018 verhuisde hij naar Berlijn waar hij aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler bij Martin
Spangenberg studeerde met bijvak kamermuziek bij Eberhart Feltz. Voor zijn studie ontving hij een Young Talent award van het Prins Bernard Cultuurfonds. In 2021 ronde hij zijn Master met hoogste onderscheiding af en in 2022 startte hij de post-master Curatorial Practice in Music aan ArtEZ.

Jelmer speelt op reform-boehm instrumenten gebouwd door Leitner en Kraus in 2005 en 2018 en mondstukken van Alessandro Licostini.

Foto: Marco Borggreve