Bernd Brackman

Piano

Pianist Bernd Brackman begon zijn pianostudie op vierjarige leeftijd bij zijn moeder Frieda Brackman-Hoogerwerf. Hij vervolgde zijn opleiding bij Jaap Spaanderman, bij wie hij studeerde tot het behalen van zijn gymnasium-diploma in 1978. In deze periode wijdde hij zich eveneens intensief aan de studie van harmonie, contrapunt, analyse en compositie en won tussen 1971 en 1975 vier keer het Jeugd Muziek Concours voor Noord-Holland.

Hierna studeerde hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1985 afstudeerde. Zijn kennis vervolmaakte hij bij meesters als Vlado Perlemuter, Támas Vasáry, György Sándor, Peter Feuchtwanger, Roberto Szidon, Naum Grubert en, niet te vergeten, Leon Fleisher, maar ook bij violisten Sándor Vegh en Ivry Gitlis.

Bernd Brackman won diverse prestigieuze prijzen, onder meer het Willem Pijper Concours in Rotterdam het Europese Frank Martin Concours de Elisabeth Evertsprijs en het Jacques Vonk Concours in Amsterdam. Als solist en kamermuziekspeler treedt Bernd Brackman veelvuldig op in binnen- en buitenland. Zo speelde hij bijvoorbeeld in Johannesburg met het Nationaal Orkest van Zuid-Afrika. Met fluitist Jacques Zoon vormt hij sinds vele jaren een vast duo.

Verdere vaste duo’s vormt Bernd Brackman onder andere met fluitist Peter Verduyn Lunel, pianiste Sara Crombach, de violisten Marin Mars en Daniel Rowland (EOE Optiebeurs-prijs 1995), de cellist Gregor Horsch. Hij werkte regelmatig samen met mensen als Hans Henkemans, Cor de Groot (piano à quatre mains), Daniël Wayenberg (diens Concert voor drie piano’s en orkest), Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend en Ed Spanjaard. Bernd Brackman’s uitgebreide solorepertoire reikt van Bach tot Cage. Hij maakte furore met verschillende recitalprogramma’s, steeds geheel gewijd aan de muziek van één componist, zoals Bach (de partita’s), Beethoven (de sonates), Chopin, Brahms, Schumann, Skrjabin, Ravel, Messiaen (Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus) en Crumb (Makrokosmos). Daarnaast houdt Bernd Brackman zich intensief bezig met lesgeven: enkele van zijn leerlingen behaalden reeds internationale successen.