Een leven in kwartetten

Boekpublicatie over de vijftien kwartetten van Dmitri Sjostakovitsj
door Jan Auke Walburg en Daniel Rowland

Een leven in kwartetten

De vijftien kwartetten van Dmitri Sjostakovitsj staan niet ver af van een dagboek dat een verhaal vertelt van een leven. Een verhaal over de Russische revolutie en de ontwikkeling van het communisme onder Stalin, Chroestsjov en Breznjev. Een verhaal ook over twee wereldoorlogen en een verhaal over de muzikale ontwikkelingen in die eeuw. Een verhaal waarbij hij zichzelf niet spaart in zijn onvolmaakte reactie op de pogingen van het communistische establishment om hem zijn artistieke vrijheid af te nemen in ruil voor bestaanszekerheid.

Dat verhaal krijgt zijn vorm en inhoud, niet in woorden of beelden, maar in muziek. Sjostakovitsj beleefde zijn tijd zeer bewust en reageerde emotioneel sterk op de gebeurtenissen die hem en anderen raakten. Die emotionele reactie is te horen en te beleven in zijn vijftien kwartetten. Zijn angsten, zijn woede, spot, ironie en humor klinken door in een prachtig en veelzijdig muzikaal oeuvre.

Jan Auke Walburg, ervaren hoogleraar psychologie, schreef het boek samen met Daniel Rowland, internationaal topviolist die jarenlang als primarius van het befaamde Brodsky Kwartet regelmatig alle kwartetten van Sjostakovitsj uitvoerde. Ze zijn erin geslaagd om aan de hand van de kwartetten een historisch portret te maken van een tijdsperiode en een psychologisch en muzikaal portret van een geniaal componist: Dmitri Sjostakovitsj.

Het boek zal voor € 5,- verkrijgbaar zijn tijdens het Stiftfestival, van 21 – 29 augustus 2021.