Vinsent Planjer

Slagwerk

Drummer, percussionist en componist Vinsent Planjer is opgegroeid in Zwolle, waar hij bij de fanfare de nodige basisvaardigheden van het trommelen leerde. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij bij jazz-legende Eric Ineke en volgde hij lessen bij een groot aantal (internationale) gastdocenten. Hij studeerde af in 2001.

Sinds zijn afstuderen speelde hij in veel verschillende settings. Meestal op jazzpodia en -festivals, maar ook in theatervoorstellingen met acteurs en dansers. In 2013 vescheen het eerste album van hem als bandleider (The Complete First Season, van Vinsent Planjer’s Natural Selection). Het album bestaat uit composities van Planjer en ontving zeer enthousiaste recensies.

De afgelopen 15 jaar is hij vooral bekend geworden als lid van het Rembrandt Trio (met Rembrandt Frerichs en Tony Overwater). Dit jazzpiano-trio staat bekend om hun eigenzinnige mix van Jazz, klassiek muziek en muziek uit het Midden-Oosten, getuige ook hun vele samenwerkingen met gastmusici uit uiteenlopende genres, zoals, Liza Ferschtman, Paolo Fresu (Italië), Kayhan Kalhor (Iran) en Erdal Erzincan (Turkije). Het trio speelt vele concerten over de hele wereld.

Voor slagwerker Vinsent Planjer draait alles om muzikale sensitiviteit. Het liefst neemt hij zijn luisteraars mee in een spanningsboog vol wendingen en verrassingen. Vaak betekent dat de creatie van een klankwereld die door luisteraars met verwondering wordt aangehoord, maar net zo graag speelt Vinsent een minutenlang opzwepend ritme dat zich stapsgewijs aan de toehoorders ontvouwt.

Een van zijn belangrijkste drijfveren is een ongebreidelde nieuwsgierigheid naar alle mogelijke manieren van musiceren en naar hoe men in verschillende tradities invulling geeft aan de rol van percussionist. Het is dan ook een liefhebberij van hem om overal waar hij komt in de wereld slagwerkinstrumenten uit te zoeken, mee terug naar Nederland te nemen en toe te voegen aan zijn arsenaal aan klanken. Zijn set up van instrumenten, ook wel de ‘Whisper Kit’ genoemd, bestaat dus ook uit een steeds wisselende verzameling van items uit de hele wereld. Deze instrumenten zijn van origine vaak zeer oud en je zou kunnen spreken van een Historische-instrumenten-drumstel, behalve dan dat er altijd zeer eigentijdse muziek op wordt gespeeld.