Thorsten Johanns

Klarinet

Klarinettist Thorsten Johanns is een veelgevraagd  klarinettist, vanwege zijn stilistische veelzijdigheid en scherpe communicatieve vaardigheden als solist, orkest- en kamermusicus en docent.

Op 22-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling in 1998 als plaatsvervangend aanvoerder klarinet in de Essen Philharmonic terwijl hij nog studeerde aan het conservatorium van Keulen. Drie jaar later werd hij eerste klarinettist van het WDR Symfonie Orkest Keulen, dat hij tot 2015 bekleedde en keerde sindsdien terug als vaste gast.

Thorsten is de eerste en tot op heden enige Duitse klarinettist die meermaals persoonlijk door dirigent Alan Gilbert is uitgenodigd om met het New York Philharmonic Orchestra te spelen. Als solist treedt hij regelmatig op met gerenommeerde orkesten en dirigenten, zoals Sir Neville Marriner, Semyon Bychkov, WDR Symphony Orchestra Keulen, het Orchestre de chambre de Paris, Stavanger Symphony Orchestra en het Roemeens Nationaal Radio Orkest.

Naast opmerkelijke strijkkwartetten (ARIS, Auryn, Diogenes, Minetti), zijn kamermuziekpartners hoboïst en componist Heinz Holliger en pianist en componist Moritz Eggert. Thorsten Johanns is lid van het internationaal actieve “Ensemble Raro”, de “Deutsche Bläsersolisten” en ook van het gevierde ensemble “Spectrum Concerts Berlin”.

Thorsten Johanns was te gast op verschillende internationale festivals, waaronder Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Luzern, Tiroler Festspiele Erl, SoNoRo Boekarest, Rheingau Musik Festival, Budapest Festival Academy en Kuhmo Chamber Music Festival. Hij nam deel aan tal van succesvolle cd-producties, waaronder een ECHO Klassik-prijs 2008.

In 2014 werd Thorsten Johanns benoemd tot hoogleraar klarinet aan de Muziekuniversiteit Franz Liszt in Weimar. Verder geeft hij regelmatig masterclasses in China, Australië, Canada, Duitsland, Scandinavië en Nederland.

La Serenissima

(terug naar programma-overzicht) Het is een van de meest aangrijpende zwanenzangen van de twintigste eeuw: Benjamin Brittens Derde strijkkwartet. Het ...

Lees meer

Roadtrip to Trieste

(terug naar programma-overzicht) Triëst is een wonderlijke Italiaanse stad. Gelegen aan de Middellandse Zee ten oosten van Venetië en dicht ...

Lees meer

Stift Unbound: A la Feminisca

(terug naar programma-overzicht) Stift Unbound is een totaalervaring die staat voor alles waar het in het Stiftfestival van violist Daniel ...

Lees meer