Marija Pavlovic

Klarinet
Marija Pavlovic

De Kroatische klarinettiste Marija Pavlović werd in Dubrovnik geboren. Zij studeerde klarinet aan de Conservatoria van Zagreb, Salzburg en Antwerpen bij Milko Pravdić, Alois Brandhofer, Walter Boeykens en Ivo Lybeert. Ze vervolmaakte zich verder bij Pascal Moragues en Yehuda Gilad.

Ze kaapte heel wat prijzen weg bij nationale en internationale wedstrijden, waaronder de 1ste Prijs van Kroatische Radio Competitie 1996, Laureaat van de Yamaha Internationale Wedstrijd 1997 voor Houtblazers, de prijs voor de beste Kroatische Jonge Talent van het jaar 1998 (Prijs van de Zagreb Philharmoniker en American Express). In 2001 was zij laureaat van de ’Yehudi Menuhin’ stichting en 2002 kreeg ze ‘Wurdigenpreis’ van het Oostenrijks Ministerie voor Cultuur en Wetenschap. Zij heeft ook eerste prijs op de internationale wedstrijd AudiMozart in Italië (2006) en de “Poulenc award” op de IBLA Grand Prize competition (Ragusa, Italië 2006).

In 2011 won ze 3 “Porin prijzen” (Kroatische Music Industry Award) voor haar CD met meesterwerken voor klarinet en piano samen met Martina Filjak (beste klassieke CD, beste productie en beste opname). In 2011 kreeg zij de Orlando-prijs ( door Kroatische Televisie en Radio) op het Zomerfestival van Dubrovnik. In 2018 heeft zij met ensemble Focus de cd “Hidden Facts” opgenomen met meesterwerken van Vlaamse componisten voor houtblaaskwintet.

Marija is een gepassioneerde chambriste en speelde kamermuziek. Sinds 2018 is zij “Artist in Residence” bij het Dubrovnik Symphony Orchestra en artistieke leider van het “Stradun Classic” Kammermuziek festival dat zij samen met het Dubrovnik Symphony Orchestra organiseert.