Joost Willemze

Harp

Joost Willemze (1996) is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Op 16-jarige leeftijd won hij de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours. In 2017 won hij het internationale harpconcours in Porto en in 2018 het Italiaanse concours Suoni d’Arpa. Begin 2022 nam hij zijn debuut-cd op met AVROTROS Klassiek. In 2023 maakte Joost een tournee langs de vooraanstaande Nederlandse concertzalen en won hij de prestigieuze Dutch Classical Talent Award, waarbij de jury zijn spel prees als ‘harp next level’.

Joost speelt harp sinds zijn zevende en werd in 2008 leerling van de Academie Muzikaal Talent, waar hij studeerde bij Erika Waardenburg en Edward Witsenburg. In september 2021 behaalde hij zijn masterdiploma met uitmuntende beoordeling aan het Conservatorium van Amsterdam.

Joost won tevens prijzen op de concoursen van Stichting Jong Muziektalent Nederland, het Internationaal Harpconcours in Wales, de Gershwin Competition in New York, het Concours Godefroid in Tournai, het Reinl Wettbewerb in München, de Bertold Hummel competitie in Würzburg en de Korea International Harp Competition in Seoul.

In 2009 maakte hij zijn televisiedebuut bij Ivo Niehe en in 2010 was hij live op televisie te zien tijdens het Kinderprinsengrachtconcert in Amsterdam. Daar soleerde hij met het JeugdOrkest Nederland. In mei 2013 was hij één van de vier finalisten in het NTR-programma De Avond van de Jonge Musicus; hier was hij te horen in het harpconcert van Ginastera met het Nederlands Kamerorkest.

Joost geeft concerten in zowel binnen- als buitenland. De achterliggende tijd gaf hij onder meer concerten op het Dutch Harp Festival, het Grachtenfestival en het Schiermonnikoogfestival. Ook was hij te gast op het Italiaanse ministerie van cultuur in Rome en bij het Rio Harp Festival in Brazilië. In 2019 gaf hij concerten en masterclasses voor Salvi Harps in Spanje en Italië.

Als orkestmusicus speelt hij regelmatig met het Nationaal JeugdOrkest (NJO). In 2022 werd hij lid van het European Union Youth Orchestra (EUYO), waarmee hij concerten gaf in heel Europa onder leiding van gerenommeerde dirigenten zoals Elim Chan, Iván Fischer, Gustavo Gimeno en Gianandrea Noseda. Daarnaast remplaceert Joost bij het Nederlands Philarmonisch Orkest (NedPho) en het Orchestre de la Suisse Romande (OSR).

Joost is regelmatig te gast op radio en TV bij programma’s zoals Spiegelzaal, De Ochtend van 4, De Klassieken en Podium Witteman.

Naast zijn conservatoriumopleiding studeerde Joost een jaar aan de Accademia Vivarium Novum in Rome en behaalde hij Bachelors in Klassieke Talen en Russisch aan de Universiteit Leiden.

Foto: Marco Borggreve

Britten Matinee: Zonlicht op jong talent

(terug naar programma-overzicht) Jong talent is een belangrijk aandachtspunt tijdens het Stiftfestival . Vandaar dat deze matinee geheel in het ...

Lees meer